Aducem multumiri de Thanksgiving Day!

Compus de: Cristina MureșanScoala: Prof. Limba engleză a Liceului Teoretic Traian Vuia FăgetPublicat: 10/07/2023Resursele Profesorului
Aducem multumiri de Thanksgiving Day!

Este ziua pe care o aștept tot anul! Este ziua care îmi place cel mai mult dintre toate activitățile pe care le desfășurăm in fiecare an, de-a lungul timpului, de câțiva ani, in cadrul Liceului Teoretic Traian Vuia din Făget. Sunt multe activități extrașcolare care se organizează în liceul nostru, dar cele de la Catedra de Limbi Moderne, și mă refer aici doar la limba engleză, parcă reușesc să atragă un număr foarte mare de copii. 

Impreună cu colegele mele de limba engleză, am încercat în fiecare an să celebrăm sărbătorile ce țin de cultură si civilizație britanică și americană, să îi facem conștienți de faptul că limba engleză nu înseamnă doar gramatică, ințelegerea unui mesaj scris sau vorbit ori internet. Limba engleză înseamnă și jocuri, cântece, voie bună, acel ,,have fun”, activități care nu pot fi organizate la clasă în timpul unei ore și nici cu toți copiii dintr-o clasă în același timp. Evident că este nevoie și de un necesar de materiale pe care le folosim in desfășurarea activităților, dar si materialul ,,clientului” este chiar mai important, copilul ce-și dorește să participe activ la desfășurarea evenimentelor, să se implice și să se distreze, să petreacă timp de calitate între alți copii, colegi sau nu, să socializeze, să comunice. Toate aceste manifestări mi se par foarte importante în ziua de astăzi, când parcă singura modalitate de distracție este ecranul cât mai mare și cu informație cât mai puțină din punctul meu de vedere.

Ziua Recunoștinței se sărbătorește în fiecare an, în a patra joi din luna noiembrie, pentru a aduce mulțumiri divinitătii datorită recoltei din acel an. Se sarbătorește cu precădere in Statele Unite și Canada și se remarcă ca o sarbătoare a familiei, când toți membrii se adună la o masă bogată și se bucură de intâlnire. Majoritatea companiilor sunt închise in acea zi de joi și următoarea, tocmai pentru a face posibilă această intâlnire cu familia. In Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord această zi se sărbătorește mai mult in biserici și la sat, după ce s-a strâns recolta din acea zonă sau localitate, fără a avea fastul sărbătorii de peste ocean.

Această sărbătoare a pornit o dată cu stabilirea primilor coloniști protestanți , pelerini, veniți din Regat în colonia englezească Plymouth din actualul stat Massachusetts. Aceștia doreau să-și promoveze valorile religioase pe teritoriul Lumii Noi (cele două Americi, Australia și Oceania) și să extindă relațiile comerciale cu aceste continente. Ajunși destul de târziu în toamnă pe acest teritoriu, au reușit să-și construiască adăposturi, dar, din păcate, nu au fost suficient de statornice ca să poata trece peste iarna grea a anului 1620. În primăvara anului 1621, pelerinii au fost ajutați de indieni, aici remarcându-se figura lui Squanto, care le-au arătat cum să planteze pentru a obține recoltă și să și poată face provizii pentru anul următor. Drept urmare, în toamna anului 1621 au mulțumit ajutorului primit printr-un festin ce le-a celebrat munca de peste an. Astfel că, abia in decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a IV-a zi de joi, din luna noiembrie, devine oficial sărbătoare națională a SUA. 

În Statele Unite sunt organizate parade stradale, iar mâncarea tradițională constă in curcan umplut (în special la cuptor) cu sos de merișoare, cartofi piure sau copți, porumb copt și, ca desert, plăcintă cu dovleac sau măr. În Canada sărbătoarea are loc în a doua zi de luni a lunii octombrie, dar este tot o mulțumire pentru bogata recoltă din acel an. Este sărbătoarea recoltei, a belșugului, iar în tradiția poporului nostru unii oameni aleg să o faca prin organizarea de nunți, tocmai datorită faptului că toamna e anotimpul cel mai bogat în ,,bucate”. Noi celebrăm Ziua Recunoștinței în cadrul liceului, ca activitate în afara orelor de program și ne bucurăm de fiecare dată, când vedem că numărul copiilor, interesați de eveniment, crește. De la an la an, încercăm să îmbunătățim modalitatea de organizare si desfășurare a evenimentului. Anul școlar, care tocmai s-a încheiat, a avut parte de acest eveniment și pot spune că, după perioada pandemiei, când nu am mai avut voie să desfășurăm activități de acest gen in școală, numărul participanților a fost neașteptat de mare. Trebuie menționat faptul că această activitate este una părinte-copil, gândită cumva tocmai conform cu timpul părinților acordat copiilor nostri în ziua de astăzi. Pot spune că a fost chiar condiția de baza ca și participare: fiecare copil trebuie ,,să aducă de acasă” un părinte sau un bunic și evident penarul cu creioane colorate, carioci, foarfece, lipici, etc.

Evenimentul este susținut financiar de English Lab, o asociație înființată cu câțiva ani in urmă, care există datorită părinților si tuturor celor ce doresc să dăruiască acel procent de 2-3.5% din venit in baza declaratiei fiscale 202. Programul a debutat cu un ,,warm welcoming” tuturor celor ce și-au făcut timp pentru propriul copil. După o scurtă prezentare în limba română a ceea ce înseamnă Ziua Recunoștinței, ca să fim pe ințelesul tuturor, de la mic la mare, s-a vizionat o animație cu evenimentele ce au avut loc între anii 1620-1621 în USA.

Apoi s-au organizat patru probe specifice poveștii noastre. Trebuie sa menționez că la activitate au participat copii din ciclul primar.  Prima probă a constat in confecționarea de curcani coroană, unde copiii au avut de decupat și de colorat un curcan de hârtie sub formă de coroniță.  A doua probă a constat în crearea unei ghirlande din fâșii de hârtie colorata, pe care copiii au scris mesaje de mulțumire si le-am întins pe coridorul școlii.  A treia probă a fost un dans al curcanului cu vizionarea  si exemplificarea regulilor de dans. Ultima probă, parcă cea mai atractivă din punctul meu de vedere,  a fost cu directa implicare și a părinților care, la început, nu au părut prea fericiți că trebuie să și rămână la activitate. Dar și-au intrat foarte bine în rol și și-au ajutat propriul copil să ducă proba cu cartoful și lingura la bun sfârșit.

Am avut parte și de pauze între activități, toți participanții părinți și copii au servit din bunătățile pregătite conform tradiției sărbătorii: curcan (din hârtie umplut cu popcorn), pahare cu porumb fiert si fulgi de porumb, merișoare si stafide, plăcintă cu dovleac și mere și evident sucuri si apă. Au lipsit cartofii de pe masă, căci doar i-am folosit la ultima probă cu lingura și părinții! Toți copiii au fost recompensați cu stickere zâmbitoare la finalul activităților și diplome de participare.

Am avut parte de voie bună și distracție și e minunat să vezi că, la final, ai și părinti care, chiar dacă au venit chitiți să lase copiii și să plece,  îți mulțumesc pentru idee, organizare, eveniment, activități. Simți și vezi că toată lumea spune la final ,,mulțumesc”. Îți dă o putere, un avânt, să mergi mai departe cu organizarea altor evenimente de genul! În replică, pentru toți participanții din acest an școlar: 

See you next Thanksgiving Day!

Înapoi