Creativitatea dascălului - Condiție de bază a unui învățământ eficient

Compus de: Profesor MAN DANIELA DORINAScoala: Școala Gimnazială ,,Romul Ladea” OravițaPublicat: 11/10/2022Resursele Profesorului
 Creativitatea dascălului - Condiție de bază a unui învățământ eficient
CE ESTE CREATIVITATEA?

Creativitatea este o abilitate în sine și, de fapt, pare să fie aptitudinea secolului al XXI-lea.

Nu este ceva cu care te-ai născut,  gândirea creativă se poate dezvolta pe tot parcursul vieții!

O gândire creativă, absolut necesară în nobila meserie de dascăl, presupune calități precum originalitate, independență, asumarea riscului, energie puternică, simțul umorului, curiozitate, imaginație, emoție, modestie, adaptabilitate  etc. 

Vă sunt cunoscute aceste elemente? Cu siguranță, căci  sunt trăsăturile specifice ale oricărui dascăl devotat, nu?

Acum, când normalitatea nu mai arată cum știam că trebuie să fie, când totul se schimbă de la o zi la alta, și nu neaparat în bine, când orice zi de școală față în față este privită ca o binecuvântare, cea mai mare dorință a unui dascăl este de a face tot ce îi stă în putință pentru ca sufletul și mintea puilor de oameni pe care îi are în grijă să rămână curate, protejate și echilibrate.

 A fi un dascăl creativ este esențial mai ales în zilele noastre. Pe de o parte, pentru că ne-am adaptat din mers la învățământul online, cu toate provocările lui, astfel încât flacăra educației să nu se stingă, pe de altă parte, pentruâ că  suntem datori să dezvoltăm și creativitatea copiilor prin activitățile propuse.

Ce înseamnă pentru un dascăl să fie creativ?

Din punct de vedere personal, ca dascăl  de clasă pregătitoare,  consider că primul impact al școlii asupra copilului este foarte important. De aceea , am încercat să-i primesc pe micuți într-un spațiu prietenos, cald, unde să își dorească să revină. Le-am pregătit  mici cadouri simbolice și am transformat prima lor zi de școală într-o zi de poveste. Am ales drept mascotă a clasei un cocoș portocaliu…de fapt, doi cocoși, unul din pluș, care îî aștepta în clasa cu un bilet în cioc, și altul gonflabil, care îi întâmpina la ușa clasei, alături de un mănunchi de baloane inscripționate cu numele clasei lor, CLASA PUIȘORILOR ! La fiecare băncuță copiii aveau un balon cu numele clasei, un pliant pentru părinți, dar și o ,,Promisiune de puișor” – imaginea unui puiuț cu aripioara ridicată, pe care și-au scris fiecare dintre ei numele, după ce au promis în cor că vor fi cuminți, silitori și dornici de învățătură. De asemenea, au primmit o cutiuță sub formă de puișor, cu câteva bombonele, care să le îndulcească șederea la școală.

Un învățător creativ oferă mereu elevilor noi si diferite situații de învățare, ,,leagă” într-un mod armonios învățarea ...de sărituri, de aplicații pe calculator, de modelare, de joc și distracție.

Iată , de exemplu, cum au realizat elevii de clasă pregătitoare prima activitate de școlar...au fost măsurați cu o bucată de sfoară, au ales o inimă drept simbol al începutului de ciclu școlar, pe care au decorat-o la alegere, apoi am pus la păstrare aceste amintiri până în clasa a patra, când le vor primi înapoi.

Am încercat să facem cât mai multe activități practice, să învețe despre igiena orală spălându-se efectiv pe dinți, despre igiena corpului spălând păpușile. Cât despre ...lumea literelor, silabelor și cuvintelor, aici este adevărata provocare. După atât de multă grădiniță online, începutul este foarte greu, dar jucându-se , totul devine mai distractiv și mai ușor.

Ne-am jucat cu baloanele apoi, la un semnal, fiecare copil a ales un balon pe care era scrisă o literă. Astfel au recunoscut literele învățate până la acel moment, le-au apropiat, formând silabe, pe care ulterior le-au citit. Folosind litere scrise pe foi de xerox sau lipite pe palete de muște, am făcut același lucru - am asociat sunetul cu litera, ne-am jucat cu silabe și cuvinte. 

Ba chiar și-au scris numele folosind plastilina!

Chiar dacă încă suntem fizic la școală, am vrut să-i inițiez în tainele aplicațiilor pe calculator și am recapitulat astfel litere, silabe, cuvinte. Am folosit pentru acest lucru aplicațiile Wordwall, Liveworkshits, Wordart etc.

Întrucât mișcarea este foarte îndrăgită de copii, am încercat să ,,leg” cifrele sau silabele și cuvintele de sărituri. Au sărit pe litere, apoi pe silabe , creând astfel cuvinte. Au ,,scris” cu un creion pe spatele unui copil literele unor silabe/cuvinte, iar celălalt a scris pe tablă ce au simțit pe spatele lor.

Ne folosim de creativitate zilnic, transformând fiecare activitate abstractă în jocuri concrete, inspirate din lumea lor de fiecare zi. Și astfel, învățarea devine o plăcere .

Înapoi