JOCURI DE MIȘCARE
„Lupul și oile”
Participanți: cca. 20-30 concurenți
Locul desfășurării: sală sau teren de sport
Materiale: cretă
Organizare și desfășurare: Participanții la joc sunt împărțiți în grupe de 4-6 jucători (oile). În mijlocul unui cerc mare trasat pe sol, se află un participant care îndeplinește rolul lupului. În fața fiecărei grupe stă câte un „baci”. La semnalul dat de către conducător, „lupul” caută să prindă oile care sunt apărate de „baci”. Grupa din care a fost prinsă una sau mai mult „oi” pierde câte un punct pentru fiecare. Câștigă cei care nu au pierdut nici o „oaie” sau au pierdut mai puține.
„Cercurile Olimpice”
Participanți: cca. 20-30 concurenți
Locul desfășurării: sală sau teren de sport
Materiale: cretă colorată
Organizare și desfășurare: Participanții la joc stau grupați în jurul conducătorului/ profesorului, iar pe suprafața de joc sunt desenate cu cretă colorată 5 cercuri, unul în centru, iar celelalte patru, în fiecare din colțurile terenului). Cercurile au culorile olimpice – albastru (în centru), galben, negru, verde și roșu (în cele patru colțuri). La comanda conducătorului de începere a jocului, participanții aleargă spre culoarea indicată și numai la comanda „albastru” toți concurenții aleargă spre centrul terenului, ghemuindu-se în jurul cercului. Jocul continuă, conducătorul pronunțând pe rând culorile olimpice.
„Rostogolirea sticlei de plastic”
Participanți: cca. 20-30 concurenți
Locul desfășurării: sală sau teren de sport
Materiale: două sticle de plastic și două bețe mai groase (cozi de mătură); cretă.
Organizare și desfășurare: Participanții la joc sunt împărțiți în trei echipe egale, formate din câte 5-10 concurenți. Înapoia unei linii de plecare, se așază o sticlă goală de plastic, de 2 litri. Un concurent va încerca să deplaseze sticla cu ajutorul bățului, pe o distanță de 5 m, apoi va ocoli un semn trasat pe sol la 3 m distanță de locul unde se lasă sticla, va parcurge distanța înapoi, spre șirul său, culegând sticla de pe teren și predând-o următorului din șir. Câștigă echipa care termină prima.
„Cine-i primul?”
Participanți: cca. 30 concurenți
Locul desfășurării: sală sau teren de sport
Materiale: - Organizare și desfășurare: Participanții la joc sunt grupați pe perechi și dispuși în formație de cerc, unul înapoia celuilalt. Între perechi se lasă un interval de 1-2 pași. La semnalul de începere dat de profesor, jucătorii din exteriorul cercului aleargă cât mai repede în exteriorul acestuia, încercând să revină primii la locul de plecare. Câștigă cel care ajunge primul la locul său. Apoi, perechile își schimbă locul – cel care a fost în exterior trece în interiorul cercului și invers. Jocul se încheie după ce fiecare copil a trecut de 3-4 ori în exteriorul cercului.
,,Transportul balonului’’
Participanţi: 10-15 concurenţi.
Locul desfăşurării: sală sau în aer liber.
Materiale: cretă albă; baloane.
Organizare şi desfăşurare: Participanţii la joc, aflaţi în spatele unei linii de plecare trasată pe sol, au un balon umflat în mâini. La semnalul dat de conducător, concurenţii aruncă balonul în sus şi, apoi, prin lovituri succesive, caută să se deplaseze cu balonul înainte, până trec linia de sosire aflată la cca 15-20 m faţă de linia de plecare. Cine trece primul cu balonul în aer, peste linia de sosire, câştigă întrecerea.