Rolul voluntariatului în dezvoltarea personalității elevilor

Compus de: COSTE LIVIA – FLORINA Scoala: Liceul Teoretic nr.1 BRATCAPublicat: 01/08/2023Resursele Profesorului
Rolul voluntariatului în dezvoltarea personalității elevilor

Viitorul și evoluția unei societăți sunt legate de dezvoltarea și educația copiilor, cei care, la un moment dat vor fi nevoiți să poarte pe umeri această uriașă responsabilitate. Voluntariatul a cunoscut în ultimul timp o ascensiune rapidă în domenii diverse. Voluntariatul înseamnă să socializăm mai mult, să-i ajutăm pe semenii noștri dând dovadă de compasiune, înțelegere, dragoste. Prin acțiunile de voluntariat putem obține abilități și cunoștințe noi, dar și competențe sociale. Voluntariatul rămâne o activitate demnă de a fi practicată și sprijinită în școală. Plecând de la această premisă, voluntariatul pentru copii este un mod eficient și altruist de a-și aduce contribuția la viitorul societății din care faci parte. Prin voluntariat investim întâi în propria persoană și apoi în ceilalți, respectiv lumea în mijlocul căreia trăim. În lume sunt milioane de oameni care au nevoie de ajutor într-un felsau altul, fiecare dintre noi poate deveni un voluntar, putem să dăruim atât cât ne permitem și nu doar în ceea ce privește resursele material. Voluntariatul reprezintă hrană pentru suflet şi înnobilează viaţa celor care doresc şi vor să ajute. Prin faptele lor voluntarii dovedesc omenie, bun simţ, responsabilitate, dăruire, dragoste, respect pentru sine, dar şi pentru semeni, grijă şi sensibilitate. Nicolae Iorga afirma: „Oamenii sunt ceea ce au învăţat. Şi oamenii învaţă aproape totul: să gândească, să simtă, să voiască, să efectueze anumite munci şi să intre în relaţii cu alţii. Dar, de apreciat nu-i apreciem după cele ce au învăţat, ci după faptele lor”. Nimic nu este greu dacă vrei cu adevărat să realizezi ceva pentru tine şi  pentru cei care se află în jurul tău. Aici intervine voluntariatul. Pentru a descifra tainele voluntariatului pentru dezvoltare durabilă, cadrele didactice trebuie să implice copiii chiar de la vârste fragede în acţiuni de îngrijire şi protejare a mediului.

Voluntariatul - la nivel individual sau grup reprezintă o modalitate prin care: pot fi întărite şi susţinute valorile legate de comunitate, de serviciul adus aproapelui şi de ataşamentul faţă de aproapele; persoanele pot să îşi exercite drepturile şi responsabilităţile de membri ai comunităţilor, în timp ce învaţă şi se dezvoltă pe parcursul întregii vieţi, ca persoane responsabile faţă de sine şi faţă de aproapele, faţă de mediul care-i înconjoară; se pot stabili punţi de legătură între diferenţele care ne despart, astfel încât să putem trăi împreună în comunităţi sănătoase, puternice, fără diferenţe şi discriminare socială.

Dacă dorim ca speranţele noastre de a construi o lume mai bună şi mai sigură să nu devină doar o iluzie, avem nevoie, mai mult ca niciodată, de implicarea voluntarilor.

Proiectul  iniţiat  de  

Şcoala  Gimnazială nr.1 Beznea

, care ne-a responsabilizat este proiectul "

Din suflet ... pentru suflet".

Nu putem sa nu raspundem unui astfel de proiect, care presupune incurajarea elevilor in a fi generosi. Nu numai in prag de sarbatoare, lumina si zambetul ar trebui sa fie pe fetele celor de langa noi. Din pacate, exista in jurul nostru oameni care nu se pot bucura pe deplin de viata. Si ne-am gandit asa: in primul rand, elevii nostri, trebuie sa acorde atentie acestor oameni, sa le spuna o vorba buna si apoi sa le ofere cate ceva, daca doresc. Si ce poate fi mai minunat decat faptul ca, atunci cand ti-e greu, cineva se gandeste la tine? Elevii scolii noastre au inteles ca gestul lor poate aduce mangaiere si bucurie ... . Pentru ca sentimentele traite de elevii scolii noastre sa fie multiplicate ne-am gandit sa desfasuram asemenea activitati in parteneriat cu institutii din comuna.

În cadrul acestui proiect ne-am propus: în  cadrul orelor  de  arte vizuale și abilități practice  elevii îndrumaţi  de  cadrele didactice , vor  confecţiona  felicitări și mărțișoare  pentru 1 și 8 martie. Apoi aceste lucrări vor participa la o expoziție cu vânzare, iar cu suma rezultată din vânzarea produselor precum și donații urmând să se cumpere produse alimentare care vor fi dăruite persoanelor vârstnice din cadrul Căminului de Persoane Vârstnice Sfântul Pantelimon din localitatea Ponoară. 

Bibliografie: Asociația VOLUM, 2016

, Ghid pentru măsurarea efectelor și impactului voluntariatului asupra organizației gazdă; Legea voluntariatului

 195/2001, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 276 din 25 aprilie 2007.

Înapoi